Bel ons nu
0512 350 500

Volg ons

facebook twitter

<< Terug

Woning verkopen zonder makelaar

Datum: 9 mei 2018Woning verkopen zonder makelaar

De woningmarkt is goed, ook in Friesland. Een huis verkoopt bijna zichzelf: even wat foto's op Facebook, wat onderhandelen en klaar is Kees. Dus zelf je huis verkopen, zonder makelaar? Maar is dat wel de beste aanpak?

De belangrijkste reden die mensen noemen om geen makelaar in te schakelen is vanwege de kosten. Natuurlijk moet je een makelaar betalen, maar kost een makelaar echt geld? Laatst heb ik een onderzoek gelezen waarin werd beweerd dat huizen die via een makelaar werden verkocht wel voor 10%  meer verkocht werden. Natuurlijk valt er bij ieder onderzoek vraagtekens te plaatsen, hoe is het uitgevoerd, waar, bij wie en bij wat voor woningen?
Maar er zijn wel een aantal argumenten te bedenken waarom het zo is.

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk een goede vraagprijs te bepalen, te laag is niet goed, maar te hoog kan weer averechts werken. Een makelaar is dagelijks met het kopen, verkopen en taxeren van huizen bezig, hij of zij kent de makt als geen ander.
Daarnaast hebben makelaars een groot netwerk en woningzoekenden in hun bestand. Soms wordt een woning al verkocht voor het op internet verschijnt.
En als laatste, een niet onbelangrijk punt, een makelaar weet hoe te onderhandelen. Voor de meeste mensen geen dagelijkse kost en zelfs bij de beste onderhandelaars is het bij het verkopen van een woning vaak beter om de emotie eruit te halen, alleen daardoor verdient de makelaar zichzelf vaak terug.

Natuurlijk zijn er ook mensen die het gewoon ontzettend leuk vinden om hun eigen huis te verkopen. In dat geval zou ik zeggen, nodig een makelaar uit en ga ermee in gesprek. Er bestaat namelijk ook zoiets als “een beetje hulp”. Zo kun je samen met de makelaar de strategie bepalen, het scheelt je een hoop juridische rompslomp en heb je altijd een “sparringpartner”. Dus zelf je huis verkopen, denk er nog eens over na en maak een weloverwogen keuze.

Mieke de Kluijver,
EMKA-makelaardij